Freud en Luisterkind

Soms kom je op zeer onverwachte momenten prachtige informatie tegen die aansluit op de Luisterkind-methode.

Tijdens mijn opleiding Psychosociale Medische Basiskennis was dit ook het geval.

Ik reed al vroeg naar Amsterdam. Na twee uur rijden kwam ik aan op de leslocatie in Amsterdam waar ik samen met de andere studenten hartelijk werd verwelkomd door de cursusleidster.

Het onderwerp van deze les was: Inleiding in de psychologie. Daarvoor passeerden allerlei stromingen in de psychologie. Natuurlijk kwam de psychodynamische stroming van Freud ook aan bod. Freud ging ervan uit dat het gedrag van de mens beïnvloed wordt door het onbewuste. Je geest, dat deel van jou als mens waar je je niet van bewust bent dat je het hebt maar toch wel een hele belangrijke invloed heeft op je denken en je doen. Freud ging er zelfs van uit dat het onbewuste bepaald welk gedrag je laat zien. Ondanks al je denkwerk, beslist toch je onbewuste.

Nu er tegenwoordig zoveel onderzoek wordt gedaan naar de hersenen en hun functioneren is er een opmerkelijk feit ontdekt. Al 15 seconden voor je denkt is de gedachte al gestuurd. Het onderbewuste neemt zeer snel een beslissing en besluit al wat je denkt, voelt of doet voordat je het je bewust bent!

Het onbewuste heeft namelijk toegang tot alle informatie die je in je leven hebt opgenomen. Alle informatie. Dus ook de informatie die je zelf niet meer weet, of waarvan je niet beseft dat je daarover beschikt. Alle informatie wordt opgeslagen, en opgeslagen en opgeslagen. Je zou je hersens kunnen vergelijken met een computer met een gigantisch geheugen waarvan je zelf al lang niet meer weet wat je er allemaal in hebt gestopt. Het verdwijnt ook nooit. Er komt in gezonde hersenen alleen maar bij.

En zit deze informatie daar dan alleen maar te zitten? Nee. Integendeel. Deze informatie wordt razendsnel  gescand door je hersenen om beslissingen te nemen. Echt razendsnel. Zo snel dat je het niet eens merkt. En dat is maar goed ook. Want een mens neemt ongeveer 65.000 beslissingen per dag. Het zou onmogelijk zijn om bij elke beslissing stil te blijven staan of het wel de juiste is. Daarvoor zou de dag gewoonweg te kort duren. En al 15 seconden voordat jij de gedachte hebt gedacht hebben de hersenen deze gedachte al klaargezet door alle informatie die je in je leven hebt opgeslagen na te lopen welke beslissing er het beste genomen kan worden.

Soms komen er spanningen in je leven voor. Een stressvolle situaties die dan lijkt op iets wat je al eerder in je leven hebt meegemaakt. Dan kan het zijn dat je lichaam reageert met het gedrag dat je bij de vorige situatie liet zien.

Kinderen kunnen dan op latere leeftijd weer gaan bedplassen, of als ze al jaren van het duimzuigen af waren, weer gaan duimen. Mensen die al jaren van het roken af zijn, gaan weer roken en kunnen de dwang om te roken niet meer onderdrukken. Ook eetproblemen zoals anorexia of boulimia kunnen weer de kop opsteken en opnieuw een probleem gaan vormen.

Wat heeft dit alles nu met Luisterkind-afstemmingen te maken?

Ik zou bijna zeggen, alles. Het gedrag of het probleem waar je mee rondloopt is ergens ontstaan uit je onderbewuste.
En daar ga ik in een Luisterkind-afstemming mee in gesprek.
Met je onderbewuste.
Ik kan daarop afstemmen en zo kan ik via een gesprek met jou erachter komen waarom jij niet kunt stoppen met roken, waarom je dochter weer in bed plast, wat de reden is van het huilen van je kleine baby,

99% van het gedrag komt uit het onderbewuste.

Laat het spreken en je weet dat je de juiste antwoorden krijgt.

En de cursusdag? Dat was al met al een fijne dag, met een fijne groep mensen om mee samen te werken.